Vecka 29 (28+1)

 
I gravidappen står det:
 
Bebisen:
 
Barnet är nu ca 35 cm från huvud till fot, och väger ca 1,26 kg i början av veckan och ca 1,4 kg vid veckans slut. Hjärnan och de inre organen fortsätter att utvecklas och barnet lägger på sig mer vikt. Barnet fortsätter att sträcka på sig och sparka men har inte lika mycket plats att röra sig på. 
 
Mamman:
 
Du har gått in i graviditetens tredje och sista trimester. Du kanske känner dig helt slut eller så känner du dig fantastisk - det varierar från graviditet till graviditet. Du kan känna ett visst obehag av att alla dina organ trängs undan av magen och barnet. Benen kan även börja kännas tunga och trötta. Försök vila så mycket det går, och använd gärna stödstrumpor. Regelbundna mellanmål kan också bidra till bättre energinivåer. 
 
Kanske börjar du och din partner mer och mer fundera kring förlossningen? Att skriva ett förlossningsbrev är en bra mental förberedelse, och det är också bra att ha med sig till förlossningen. 
 
Egna tankar:
 
Veckan som varit har varit bra, jag mår bra och har inte haft så mycket sammandragningar alls. Igår (fredag) var jag till barnmorskan. Fick lämna vanliga blodprov och jag har ju tendens för att svimma ibland men det gick jätte bra den här gången, väldigt skönt! Alla värden var bra, bra blodtryck, blodvärde/järnvärde på 121 och blodsockret var bra. Hon mätte livmodern och den följer kurvan precis som den ska (la till en bild här nedanför på kurvan) och sen lyssnade vi på hjärtat. Hjärtljuden var 152 slag/minut förra gången och 147 slag/minut den här gången. Fick även väga mig som vanligt och jag väger 58,5 kg nu, så har gått upp ca 4 kg från start. 
 
Det går undan nu, sista trimestern och det börjar verkligen bli dags att vi/jag bygger ihop spjälsängen någon dag framöver. Jag njuter varje dag av att vara gravid, visst är det lite tungt ibland eller så är man bara trött men det är så mysigt ändå. Jag sa det till Mattias att jag längtar till hon kommit ut till oss men vill samtidigt ha kvar henne i magen för alltid, det är så mysigt och speciellt. När jag tänkte på att klippa navelsträngen för nån dag sen så vart jag alldeles tårögd och fick gråten i halsen av tanken att hon då inte längre är en del av mig, hon kommer ju alltid vara det men inte fast i mig/kopplad till mig. ja ni förstår hur jag menar.
 
Har veckan som varit inte haft några mer problem med att livmodern/magen har tryckt på uppåt. Var gasig och trög i magen men efter en vecka med havregrynsgröt till frukost så verkar det ha gått över. Men har annars mått bra och hoppas på en lika bra vecka 29.
 
Har ju varit på 2 av 5 träffar av den nya föräldragruppen och hade tänkt nämna lite om dem i ett eget inlägg, det var nämligen väldigt intressant!
 
 
Sf kurvan